ANNONS: “Har alltid varit väldigt nöjd med både Bose RoomMatch och ShowMatch”

ANNONS: “Har alltid varit väldigt nöjd med både Bose RoomMatch och ShowMatch”

Bose fulländar ljudupplevelen i anrik fabrik

Gummifabriken i Värnamo är i dag en unik samlingsplats för kultur, näringsliv och utbildning i en stor anrik byggnad, vars resa med att producera gummiprodukter startade redan 1917. Och besöker man den anrika fabriken i dag möts man inte bara av en helt nyrenoverad interiör, utan också en ljudupplevelse som lockat till ”wow-upplevelser”.

Gummifabriken har genom åren haft ett antal ägare och till exempel har lokalerna ägts av svenska cykelmärket Monarks grundare, Birger Svensson. Som flest har antalet anställda uppgått till 900 stycken på 50-talet och inom fabrikens väggar har allt från fönsterlister, till cykeldäck och hockeypuckar till VM 1970 producerats.

2006 lades det sista av produktionen i Gummifabriken ner och 2008 köpte kommunen fastigheten. Det beslutades att den gamla Gummifabriken skulle bli ett center för att främja Värnamos utveckling genom att erbjuda en blandning av kultur, utbildning och näringsliv, som tillsammans skapar synergier och tillväxt för en välmående kommun.

“Det kändes självklart redan från start”

På grund av den omfattande renoveringen som Gummifabriken stod inför skickades ett antal offentliga upphandlingar ut under 2014, och det stora projektet gällande AV/ljud gick till Bose Professional-partnern Tech 4 Event i Landskrona under våren 2015.

– Det kändes självklart redan från start, att för att kunna genomföra detta, behövde vi göra det tillsammans med Bose. Efter att ha jobbat tillsammans med Bose under många år, vet jag att Bose:s produkter levererar utifrån de krav som ställs och att Bose står bakom mig genom hela projektets gång, säger Björn Carlsson, vd på Tech 4 Event.

“Har alltid varit väldigt nöjd med både RoomMatch och ShowMatch”

Gummifabriken har i dag två stora salar: Auditoriet på 2 200 kvadratmeter, som rymmer cirka 426 personer i publiken, och Livesalen, som är en så kallad Black Box-sal på 500 kvadratmeter. Förutom ljud till dessa två salar fanns även Gummifabrikens egna restaurang, Madame Brasserie, samt alla gemensamhetsutrymmen med i upphandlingsspecifikationen.

TEKNIKLISTA
BOSE SHOWMATCH
BOSE DS100
BOSE DS40
BOSE POWERMATCH
BOSE RM215
BOSE SM181
CRESTRON (STYRSYSTEM)

Upphandlingen inkluderade en sketchupmodell över de två stora salarna, som man utgått ifrån i arbetet med att designa ljudet i Bose Modeler. Ledorden och kraven genom projektet har alltid varit flexibilitet och att hitta ljudlösningar som på ett enkelt sätt kan anpassa sig utifrån alla olika förutsättningar det ställs inför. I och med att Gummifabriken är ett multikultur-projekt används dessa två salar till allt ifrån teater, till dansföreställningar, till liveband och föreläsningar. Valet av ljudsystem föll på Bose ShowMatch i båda dessa salar, mycket tack vare dess smidiga i storlek och användarvänlighet.

– Jag har alltid varit väldigt nöjd med både RoomMatch och ShowMatch, men under de omständigheter och specifika utmaningar som Auditoriet och Livesalen innefattar, var ShowMatch det mest naturliga och bästa alternativet att köra på, säger Björn på Tech 4 Event.

Jag har alltid varit väldigt nöjd med både RoomMatch och ShowMatch, men under de omständigheter och specifika utmaningar som Auditoriet och Livesalen innefattar, var ShowMatch det mest naturliga och bästa alternativet att köra på, säger Björn på Tech 4 Event.

I Auditoriet sitter sex ShowMatch-boxar på vardera sida med två RM215-basar inbyggda i scenen. I Livesalen hänger tre ShowMatch-boxar plus en SM181 per sida, och genom hela byggnaden styrs tekniken med ett Crestron-styrsystem.

Franskinspirerade restaurang Madame Brasserie har hela 21 stycken DS100 (utanpåliggande högtalare) installerade. I gemensamhetsutrymmena sitter en blandning av DS40 och DS100, både infällda, utanpåliggande och hängande. Totalt i bygganden finns det över 100 Bose DS högtalare och totalt 15 stycken PowerMatch-steg.

“Helt digitaliserat via Dante mellan alla rum och våningar”

Hela byggnaden har ställts inför en del tekniska utmaningar genom projektets gång. I den initiala upphandlingen var ljudanläggningen ganska enkelt uppbyggd med en analog ljuddistribution, men en stor skillnad i dagens resultat är att ljudöverföringen är helt digitaliserad via Dante mellan alla rum och våningar. Bland annat tillåter detta möjligheten att kunna spela upp en konsert från till exempel Live-salen eller Auditoriet, direkt ut i vilka utrymmen som helst i byggnaden. Något som är väldigt uppskattat bland alla Gummifabrikens olika verksamhetsdelar.

“Väldigt bra respons och en hel del ”wow-upplevelser”

Den första september 2018 var det stor invigning för hela projektet Gummifabriken. Första etappen stod dock klar redan 2014. Tobias Hörnquist, vd för Gummifabriken, berättar att man försökt bevara mycket av byggnadens historia under hela ombyggnationen av Gummifabriken. Bland annat är alla rum döpta efter produkter, personer eller ytor under alla Gummifabrikens produktionsår. Man har också valt att bevara mycket av den ruffiga, industriella känslan i byggnaden och alla materialval är genomtänkta i minsta detalj.

– Vi har fokuserat på ett industriellt designtema där till exempel riktiga kvalitetsmöbler är en viktig del av inredningen. Bose är kända för sin kvalitet och sitt starka varumärke och passar perfekt in i vårt kvalitetstänk här, berättar Tobias Hörnquist.

Björn Carlsson på Tech 4 Event sammanfattar resultatet av byggnadens ljudlösningar som väldigt positivt.

– Vi har fått väldigt bra respons och en hel del ”wow-upplevelser” från både husets egna tekniker och från gästande produktioner så här långt och det ska bli jättespännande att följa Gummifabrikens resa framåt.

BRANSCHNYHET: Ami Ekström utsedd till ny kortfilmskonsulent på Filminstitutet

BRANSCHNYHET: Ami Ekström utsedd till ny kortfilmskonsulent på Filminstitutet

PRODUKTNYHET: NEC lanserar 75-tumsskärm för flera applikationer

PRODUKTNYHET: NEC lanserar 75-tumsskärm för flera applikationer