All in Reportage

REPORTAGE: FSF-dagen 2018

När Föreningen Sveriges Filmfotografer bjuder medlemmar och intresserade till föreläsningar och workshop, är det en hel bransch som samlas på Bio Victor i Stockholm. Monitor tog plats på en av årets mest spännande serie föreläsningar – med en av Hollywoods giganter.

REPORTAGE: Exceptional 3D

3D är något de flesta har upplevt genom att ta på sig ett par glasögon för att se på film eller tv. Men det amerikanska företaget Exceptional 3D har snabbt blivit omtalat för 3D utan detta tillbehör. Summerat var vår första upplevelse av detta rent ut sagt häpnadsväckande.

REPORTAGE: Shoot & Post, Göteborg

Med grunden i Lightgrip, Image Lab och Dockhouse har Shoot & Post-teamet på Andra Långgatan i Göteborg brunnit för postproduktion sedan starten 2009. Att få vara med och lägga den sista handen på ett projekt och leverera en färdig film redo för publiken tycker de är det roligaste med arbetet.

REPORTAGE: Sony IP Live

Sony utför ett omfattande arbete vad gäller implementeringen av IP Live, inte minst då inom branschorganisationen IP Live Alliance. Under det gångna året har Sony ställt sig bakom två standardiseringar och fördjupat sitt samarbete med Cisco.

REPORTAGE: Grass Valley

Det är en ung bransch och den rör sig snabbt framåt. Grass Valley tillhör redan veteranerna inom IP Live och har utfört stora projekt åt Canal+, Arena TV och BBC Wales. Vart är branschen på väg? Och vad är det som driver på den just nu? Monitor tog upp detta och mycket mer med Mark Hilton.

REPORTAGE: Maskineriet bakom Eurovision Song Contest 2018

Hur får man ett tekniskt komplext evenemang som Eurovision Song Contest att fungera? Under en heldag i början på maj i Lissabon, Portugal bjöds branschpressen ned av ljudspecialisten Sennheiser för att ge en klarare bild över hur detta gigantiska maskineri hanterar allt ifrån arenans arkitektoniska utmaningar, till att få fatt på användare av otillåten utrustning. Och årets schlagerspektakel var inget undantag på respektive punkter.

REPORTAGE: Kanal 75 (Stockholm)

För ett drygt år sedan beslutade Kanal 75 att flytta till nya lokaler i Stockholm och bygga upp ett nytt produktionscenter. Målet var att bygga ett betydligt modernare och effektivare sådant än deras tidigare center – och i det nya produktionscentret är i princip allt IP-baserat. Kanal 75:s interna system som grafik, playout, switchar, redigering, ljud, med mera, kommunicerar och skickar nu video över nätverk via NDI och Dante.

REPORTAGE: Intinor, Umeå

Marknaden för att sända video blir större och större i takt med att tekniken blir tillgänglig för fler och fler. Intinor i Umeå utmärker sig med lösningar som används både av stora spelare som SVT och MTG samtidigt som sportklubbar sänder lokala matcher. Styrkan ligger i att kunna sända över internet oavsett förbindelsens kapacitet.

REPORTAGE: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

Carl-Fredrik Malmgren på Fremlab fick uppdraget att uppgradera bankettsalen och de mindre konferenslokalerna med ny AV-teknik, hos Elite Park Avenue Hotel i centrala Göteborg. Eftersom konkurrensen är knivskarp på konferensmarknaden var det dags att vässa armbågarna och satsa ordentligt med teknik från bland andra Bose och Crestron.

REPORTAGE: Sjölunda skola, Lidköping

Den 20 december i fjol lades den sista byggstenen för Lidköpings nya grundskola och inhyser sedan årsskiftet upp emot 350 elever i årskurserna F till 6. Nu skriver det naturnära lärosätet historia som det första i Sverige att utrustas med ett unikt system som inte bara underlättar vardagen för lärare och personal, utan som i bakgrunden även fungerar som ett säkerhetssystem.

SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2018

Mässduon Prolight+Sound och Musikmesse lockade i år till sig totalt 90 000 besökare från 152 nationer. Inuti mässhallen väntade 1 803 företag från 56 länder. Monitor gjorde sitt årliga besök på ljud- och ljusmässan mellan den 11 och 13 april och summerar visiten med ett nyhetssammandrag.

REPORTAGE: Annorstädes (Citytunneln, Malmö)

Några herrelösa hundar stryker sig mot en soldränkt mur. Kan vi vara i Indien? Efter ytterligare en stund rullar vi förbi en samling anonyma höghus i en metropol. Buenos Aires, Shanghai eller Johannesburg? I levande livet står vi och hänger på en föga exotisk järnvägsperrong i Citytunneln i nedre delen av Malmö Central.