All in Test

TEST: Gitzo GHFG1 (Gimbalhuvud)

Gimbalhuvud är ett måste för djur- och fågelfotografering med långa teleobjektiv. De är välbalanserade och lätta att manövrera för att till exempel följa en fågel som flyger. Det unika med Gitzos gimbalhuvud GHFG1 är att det även passar för videofilmning.

TEST: 64 Audio U18 Tzar

Vanliga hörlurar har ett membran per lur, lite mer high-end-produkter har två-tre membran för olika frekvensomfång. Sedan finns det de som gör saker och ting annorlunda. Inget knussel, sade 64 Audio, och satte in arton membran per hörlur!

TEST: Sony PXW-Z90 & Canon XF400

I höstas släppte Sony en ny kamera, PXW-Z90, som till det yttre är identiskt lik PXW-Z70. I samma segment finner vi även nya kameror från Canon, XF400 och XF405. Efter en jämn match mellan kamerorna kunde vi konstatera att här inte finns någon förlorare, men att den ena drar det längre strået när det kommer till design, medan den andra är snäppet vassare när det ska navigeras runt bland funktioner.

TEST: Manfrotto Nitrotech N12 + 545B

På test är Manfrottos senaste videohuvud Nitrotech N12, ackompanjerat av trebensstativet 545B. N12 har likt föregångaren N8 en kvävekolvsmekanism för att kontrollera motviktsbalansen men är en snäppet större variant av sin syskonmodell. Vi tog duon på en testrunda och fann en rad användbara finesser.

TEST: Adam Audio S3H

Från tyska ADAM kommer en ny serie studiomonitorer utrustade med nyutvecklade högtalarelement och förbättrade förstärkare. Inbyggd DSP-kraft hanterar all filtrering och ger möjlighet till att skräddarsy högtalarljudet efter eget tycke och smak. På test är modellen ADAM S3H som är bestyckad med dubbla sjutums baselement, fyratums mellanregister och handtillverkade banddiskanter.

TEST: Sony Alpha A9

Med Sony A9 har man skapat ett riktigt fartmonster. Eller vad kan man kalla en kamera som klarar 20 bilder per sekund med följande autofokus i komprimerat RAW-format, 24,2 megapixel i fullformat och kan ha slutartider på 1/32 000 sekund? Att kameran är välbyggd och ser bra ut gör den än mer till en skräck för konkurrenterna. Men hur är den att arbeta med? Monitor fick möjligheten att låna en kamera under några veckor i juli. 

TEST: Nokia OZO

Vad framtiden har att erbjuda när det gäller VR360-film vågar jag inte spekulera i. Men i dag är det något som växer, allt fler plattformar ger stöd för VR360-filmer. I majnumret av Monitor testade vi en av de billigare kamerorna för konsumenter, Nikon KeyMission. I den artikeln nämnde vi vår upplevelse att se material filmat med den professionella Nokia OZO. Till detta nummer har vi själva fått förmånen att testa.

TEST: Panasonic Lumix GH5

Under våren 2017 lanserade Panasonic en ny kamera som visar att de lyssnat på kritiken, sneglat på konkurrenterna och tagit vara på det egna kunnandet när det gäller professionell utrustning för video- och filmproduktion. Panasonic Lumix GH5 är allt det GH4 inte var och lite till. Monitor tog kameran för en testrunda.

TEST: Nikon KeyMission 360

Monitor har fått möjlighet att testa en av Nikons nya actionkameror, Nikon KeyMission 360. En kamera med bildvinkel på 360 grader. Om det är försent att ge sig in på denna marknad för Nikon vill vi inte spekulera i. Det vi är intresserade av är om det är bra kameror och hur de är att använda. Det var en spännande kamera att testa, och är en vi gärna skulle äga, men det finns dock saker som sänker betyget.

TEST: Genelec 8320 & 7350

Genelec har länge gjort oväntat högkvalitativa små högtalare. Nu har den minsta i den professionella serien utrustats med kraftigare elektronik och DSP-kraft för akustikkompensation. Parar man 8320 med en skönt kompakt subwoofer som 7350 skapar man ett ännu bättre system.

TEST: Rotolight Anova & Neo

De två LED-armaturer vi fått testa är Rotolight Anova Pro och Rotolight Neo. Det är två LED-armaturer som passar lika bra för filmare och tv-fotografer som för stillbildsfotografer. Att de inte enbart är för film och tv är något som gör dem mycket intressanta.