REPORTAGE: myOffice, Örebro

REPORTAGE: myOffice, Örebro

Kontorslokaler för nyfikna

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Jonas Nimmersjö & Sharp

Intill äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro ligger ett nybyggt kontorshotell med tekniklösningar för att skapa en modern arbetsplats. I den stora foajén med plats för lunchrestaurang och reception träffar vi Linda Holmquist, kontorschef på myOffice. Hon ska guida oss runt i byggnaden och visa de olika tekniska lösningarna som Sharp levererat och installerat åt dem. Teknik som ska erbjuda myOffice-kunder och hyresgäster, en högteknologisk arbetsplats, men också erbjuda tillfälliga kunder lokaler för konferens och events.

Linda Holmquist berättar att systemet från Sharp är lätt att lära sig och börja använda.

Linda Holmquist berättar att systemet från Sharp är lätt att lära sig och börja använda.

Men myOffice i Örebro är inte ett vanligt kontorshotell, utan mer ett arbetsplatskoncept, berättar Linda Holmquist. Ett koncept som går ut på att skapa en affärskommunitet med medarbetare, eller för att använda de ord som Linda själv valde: skapa ett ”business community med coworkers”. För att illustrera lite hur det är har Linda valt själva restaurangen i foajén för vårt samtal. Och visst är det en bra illustration, för hela tiden under intervjun passerar det folk, några går förbi, andra köper något i restaurangen och sätter sig i någon av fåtöljgrupperna för att äta och samtala. Andra har ärenden direkt till Linda, som i egenskap av kontorschef är lite av spindeln i näten. Det kan vara allt från de som bara vill hälsa på henne, eller tacka för något de fått hjälp med tidigare, till hantverkare som frågar hur man stänger av vattnet.

– Det är mer än att du bara är här och fikar och arbetar, säger Linda Holmquist. Det handlar om att skapa ett levande nätverk. Vi ser till att det finns utrymmen och mötesplatser för de levande nätverken, där du kan göra affärer, ha kunskapsutbyten eller bara ha ett skönt sällskap över lunchen. 

De första kunderna f lyttade in i myOffices lokaler i december 2017. I de traditionella utrymmena, där kunderna har egna kontor, är allt så gott som uthyrt, avslöjar Linda Holmquist. Hon säger att myOffice har korta uppsägningstider för att på så sätt få ett flöde. Det är lätt för kunder som är i uppstart att få tag på lokaler, och de behöver inte känna sig begränsade av långa hyreskontrakt när de vill expandera sin verksamhet. Även om det är fullt när Monitor besökte lokalerna i Örebro i mitten av mars betyder det inte att det är fullt när denna artikel är tryckt.

– Sedan har vi också ”co-working”- ytorna, säger Linda Holmquist, där du inte har din egen arbetsplats eller ditt eget kontor, utan har tillgång till en större yta med olika bord och sittplatser. Där det finns olika möjligheter att sitta och arbeta. Du tar med dig din dator och din telefon och är uppkopplad i vårt höghastighetsnätverk. Du sitter på den plats du hamnat för dagen. 

Det finns skyddade och avskärmade områden och det finns öppna ytor. Det finns några grupprum för den som behöver prata i telefon ostört. Det finns konferensrum och eventytor för både interna och externa kunder. Den största lokalen i huset får ta emot 150 personer. Där har bland andra Örebro kommun hyrt in sig vid några tillfällen.

– Det som gör detta möjligt är produkterna från Sharp, menar Linda Holmquist.

Alltid tillgång till närmaste printer

Andreas Foogde, säljare på Sharp.

Andreas Foogde, säljare på Sharp.

Andreas Foogde, säljare på Sharp som vi kontaktade efter vårt besök på myOffice i Örebro, tror att orsaken till att myOffice valde dem som leverantör är att Sharp kan leverera över hela Sverige. Det är en trygghet för kunden, menar han. 

– Redan från första mötet med myOffice kände vi att vi hade samsyn på hur samarbetet skulle se ut, berättar Andreas Foogde. Hur de såg sig själva i framtiden. Det kändes som om vi från första början hade ett passande tjänsteerbjudande till den bild som de beskrev. Ytterligare en faktor är att vi står för samma värderingar. Att vi tycker det är viktigt att tekniken ligger i framkant och är det senaste på marknaden. Vi tror att myOffice valde oss för att vi är en partner att utvecklas med.

Det viktiga för Sharp är att det ska vara enkelt för kunden, därför har alla de tjänster och produkter som de levererar full support. På myOffice i Örebro finns det Sharp MX-3570-skrivare på alla våningsplanmed en ”Follow Print”-funktion. Användarna har sin ”tagg” eller sitt kort som är kopplat till deras konto. Då kan de få ut sina utskrifter från den skrivare de råkar gå förbi, och man kan välja vilket dokument man vill skriva ut av de dokument man har i sin skrivarkö och hur många kopior man vill skriva ut. Det går också att ta bort utskrifter som ligger i kön. Detta system ger en ökad trygghet för användarna och inga utskrifter hamnar i fel händer. I lohuset finns även en Sharp MX-5070-skrivare med fler funktioner för att kunna skriva ut broschyrer, foldrar och annat som ska häftas och vikas.

Det finns många små och större utrymmen att träffas, mingla eller sitta och äta sin lunch. I dessa lokaler finns det alltid en eller flera informationsskärmar, Sharp PNY 556 (55 tum).

Informationsskärmarna gör det lätt att hålla sig uppdaterad om vad som är på gång framöver innanför myOffices väggar.

Det är inte bara skrivare som Sharp installerat på myOffice. I entrén och på varje våning hänger 55 tums-informationsskärmar för digital skyltning utplacerade för att ge information om allt som händer i huset. Där går det att läsa om dagens gäster och besökare, om erbjudande från lunchrestaurangen eller annan information som är viktig eller intressant för de som arbetar i huset. Linda Holmquist bad om ursäkt för att tidningen Monitor inte fanns med på dagens gästlista.

BIG PAD ovanpå PowerPoint-presentationen

I några mindre samtalsrum har Sharp installerat interaktiva 40 tums-skärmar av modellen BIG PAD, som med hjälp av så kallade ”puckar”, BenQ, kan föra över bild från dator till skärm. Sitter man flera personer med varsin dator i samma samtalsrum kan två datorer vara kopplade till skärmen med olika puckar. Genom ett knapptryck väljer man vilken dator som ska synas. En av skärmarna i huset står på stativ och är mobil och kan rullas ut till den plats i huset där den behövs för dagen. Det går att koppla dator till skärmen via kabel eller trådlöst med en puck. I två konferensrum har de större interaktiva skärmar, en Sharp BIG PAD på 70 tum och en Sharp BIG PAD på 80 tum.

– På de interaktiva skärmarna kan du använda en PowerPoint-presentation och så lägger du in ”BIG PAD”-funktionen ovanpå, säger Linda. Du kan alltså göra anteckningar och skriva och rita direkt i din presentation. Eller så använder du den bara som whiteboard. 

– Jag brukar använda BIG PAD-skärmarna och ritfunktionen tillsammans med mitt rugbylag när vi planerar strategier, avslöjar Jimmy Palmborg.

– Jag brukar använda BIG PAD-skärmarna och ritfunktionen tillsammans med mitt rugbylag när vi planerar strategier, avslöjar Jimmy Palmborg.

Allt du skriver och ritar på en av de interaktiva skärmarna i konferensrummen kan sparas ner på en liten dator som är ansluten till den skärmen. Via webbmejl kan du sedan skicka ut dina anteckningar till alla deltagare eller till vem du vill. Eftersom skärmen är kopplad till en egen dator är det lätt att få tillgång till internet direkt från skärmen. Vill man visa något från en annan dator så går det att koppla upp den också. De använder själva, i den egna organisationen, ofta de tekniska verktygen som Sharp installerat, berättar Jimmy Palmborg, marknadschef på myOffice och en av alla personer som passerade förbi under vårt samtal med Linda. 

– Vi kan till exempel gå in på vår hemsida, på någon av BIG PAD-skärmarna, när vi vill förändra något, och sedan vara kreativa och rita direkt på hemsidan för att spara bilder att skicka till de som gör vår hemsida, sägerJimmy Palmborg. Man blir mer kreativ när man kan göra saker på en stor skärm, när man kan rita och vara fri. Tydligheten är bra. Det som är bra är också flexibiliteten, hur man kan använda systemet. Men hur vi använder det behöver inte vara på samma sätt som någon annan använder det. Flexibiliteten är bra och vi slipper köpa in vanliga whiteboards. På BIG PAD-skärmarna kan man rita och flytta det man ritat om man skulle behöva det.

I ett av konferensrummen visar Linda Holmquist oss hur BIG PAD-skärmen fungerar.

Får inte vara rädd för teknik

I den stora eventlokalen har Sharp installerat ett PA-system med Sennheisermyggor, Sennheiser-handmikrofoner och Bose-högtalare. Det finns även ljud installerat i alla allmänna lokaler för att spela musik. De är ett Sonos Connectsystem med 32 enheter, och utanför entrén finns det tolv Bose Freespace 360PII-högtalare.

– Allt var inte ”up and running” första december, så vi hade december på oss att göra justeringar och framförallt utbilda oss, vi som jobbar här, berättar Linda Holmquist.
Det handlar mycket om att vi ska hjälpa våra kunder.

Eventrummet har plats för 150 besökare och har en PA-anläggning med Sennheiser-myggor, Sennheiser-handmikrofoner och Bose-högtalare.

Systemet är lätt att börja använda och lära sig, det behövs inga tekniska expertkunskaper. Det är enkelt att komma igång, menar Linda Holmquist och säger: ”Men du får inte vara rädd för teknik!”

– För de återkommande externa kunderna vi har, där märks det tydligast. Har de varit här en gång och kommer tillbaka en vecka senare har de inga problem, berättar Linda Holmquist. Då kommer de lätt in i det igen. Det är en låg tröskel, och där tröskeln är lite högre har vi inga problem med att få kunderna att komma igång. 

Andreas Foogde menar att Sharp har ett tjänsteutbud som attraherar små, medelstora och stora företag inom olika branscher. En faktor han ser som en styrka är att de finns över hela Norden, med försäljning och med service lokalt. 

– Tillsammans med myOffice har vi skapat ”myOffice-koncept” med rätt produkter och lösningar för deras behov, vilket gör det enkelt att implementera samma koncept när expansion sker, berättar Andreas Foogde. 

Söker nyföretagarandan

INSTALLATIONEN
PRINT 1 x Sharp MX-5070, 4 x Sharp MX-3570 med Follow-Me-lösning, myOffice-app kopplat mot Sharp-system (som beskrivet i artikeln)
SKÄRMAR 16 x Sharp PNY 556, 55 tum (informationsskärm)
KONFERENSRUM 1 x Sharp BIG PAD 70 tum, 1 x Sharp BIG PAD 80 tum, 4 x Sharp BIG PAD 40 tum och 1 x Plug & Meet-möbel med 60-tumsskärm
LJUD 32 x Sonos Play:1-högtalare inomhus, 12 x Bose Freespace 360P-II utomhus.

Den gemensamma nämnaren för myOffice- kunder är nyfikenhet, med önskan att utveckla sin egen affärsidé men också att vara nyfiken på andra företag och branscher. Bland kunderna hos myOffice i Örebro finns IT-bolag, konsulter som arbetar med ledarskaps- och affärsutveckling, olika utbildningbsolag, bolag med ekonomitjänster, och mycket annat. I dag finns myOffice bara i Örebro men de har ambition och vision att bygga fler liknande hus med början i universitetsstäderna runt om i Sverige, avslöjar Linda Holmquist. De tror att det är där som det går att komma åt den nyföretagaranda de vill ha i sitt hus. Men hon säger att det går bra att vara etablerad som företagare och ändå vara välkommen till myOffice. 

– Bara man har samma inställning. Det är den där energin vi vill ha, som nyföretagare kan ge varandra, säger Linda Holmquist.

SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2018

SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2018

REPORTAGE: Annorstädes (Citytunneln, Malmö)

REPORTAGE: Annorstädes (Citytunneln, Malmö)