BRANSCHNYHET: Nordisk Film förvärvar Avalanche Studios och rekryterar ny chef

BRANSCHNYHET: Nordisk Film förvärvar Avalanche Studios och rekryterar ny chef

Produktionsbolaget slår på stort – köper renommerad spelutvecklare och välkomnar Calle Marthin till verksamheten. 

Detta är den enskilt största affär som Nordisk Film har genomfört under sin 111-åriga historia, skriver produktionsbolaget i sitt pressmeddelande och berättar att detta är en del av dess strategi, som går ut på att investera i framgångsrika nordiska spelstudior.

Redan i april 2017 köpte Nordisk Film en minoritetspost i Avalanche Studios, vilken nu kommer att kompletteras med ett köp för 912 miljoner kronor som gör Nordisk Film till ägare av samtliga aktier. Avalanche Studios, som grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg, värderas genom affären till totalt 1,2 miljarder kronor.

– Vi har varit minoritetsägare av Avalanche Studios i ett år, och är redan imponerade över hur företaget presterat, säger Mikkel Weider, Managing Director för Nordisk Film Games. Under sina 15 verksamhetsår har Avalanche Studios byggt ett team i världsklass och skapat en unik företagskultur som går hand i hand med våra egna värderingar. Företaget har en imponerande helägd spelmotor, nya spännande titlar under utveckling och ett starkt IP i theHunter-serien.

Under Nordisk Films ägande kommer Avalanche Studios strategi att förbli oförändrad. Företaget kommer att fortsätta vara en kreativt oberoende spelstudio som utvecklar sina egna spelkoncept, men också arbetar på uppdrag av externa förläggare. Efter att affären är genomförd kommer grundarna Christofer Sundberg och Linus Blomberg att stanna hos Avalanche Studios och fokusera på kreativa respektive tekniska aspekter av dess spelutveckling. Ledningsgruppen med Pim Holfve i spetsen, kommer också att förbli oförändrad.

– Vi har haft ett fantastiskt år med Nordisk Film som en del av Avalanche Studios, kommenterar Pim Holfve, VD för Avalanche Studios. Vi har vuxit och mognat i en takt som tidigare inte hade varit möjlig. Även om vi kommer att fortsätta att fungera som en oberoende studio kommer Nordisk Film, med sitt århundrade av erfarenhet av att förädla kreativa företag, att förse oss med en solid grund att stå på. Jag kunde inte vara gladare över att ha dem ombord.


Nordisk Film rekryterar Calle Marthin

Calle Martin

Calle Martin

Nordisk Films eget produktionsbolag, Nordisk Film Production, stärker organisationen. Syftet är att säkra produktionen av kommersiella filmer och TV-projekt, berättar man i pressutskicket. Därför tillsätts nu Calle Marthin på den nyinrättade tjänsten.

Calle Marthin har sedan 2016 varit långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Han har tidigare arbetat som producent, manusförfattare och regissör, och är bland annat skapare till tv-serier som Bonusfamiljen och Våra vänners liv, som båda vunnit Kristallen för bästa dramaserie. Han har en bakgrund från Sveriges Television Drama, Svensk Filmindustri och han har även varit bokförläggare på Wahlström & Widstrand inom Bonnierkoncernen.

Calle Marthin tillsätts som ansvarig och kreativ chef för att göra Nordisk Film i Sverige till ett nav inom svensk film. Manusförfattare och regissörer ska vilja ha Nordisk Film som arbetsplats och uppdragsgivare. Nordisk Film Sverige ska bli ett naturligt förstahandsval att gå till med sina idéer. 

– Nordisk Film ska bli en magnet som drar till sig de bästa kreatörerna. Vi ska göra film med ”Broad Appeal & Personal Signature” och se till att vi kontinuerligt producerar högkvalitativa kommersiella filmer för den stora publiken. Därför är jag mycket glad för att Calle Marthin tackat ja till att kliva ombord. Med sin långa erfarenhet från svensk film och TV, och med sin smittande energi, är han det givna valet att leda vår satsning i Sverige”, säger Henrik Zein, som är CEO för Nordisk Film Production.

– Det känns fantastiskt att arbeta med Nordisk Film, världens äldsta och Skandinaviens största filmbolag. Vi ska med de bästa regissörerna och skarpaste manusförfattarna göra filmer för den stora publiken - filmer som sätter berättelsen i centrum. Vi ska bjuda publiken på skratt och tårar, spänning och igenkänning. Vi ska helt enkelt berätta historier som berör”, säger Calle Marthin.

Calle Marthin tillträder den 1 september 2018.

BRANSCHNYHET: Karolinska Universitetssjukhuset förbättrar arbetsflödet med VoIP-plattform

BRANSCHNYHET: Karolinska Universitetssjukhuset förbättrar arbetsflödet med VoIP-plattform

Vila i frid, John Gozzard (Rycote)

Vila i frid, John Gozzard (Rycote)