TEST: Manfrotto Nitrotech N12 + 545B

TEST: Manfrotto Nitrotech N12 + 545B

Kväve ger balanserad motvikt

Text & foto: Jonas Nimmersjö

På test är Manfrottos senaste videohuvud Nitrotech N12, ackompanjerat av trebensstativet 545B. N12 har likt föregångaren N8 en kvävekolvsmekanism för att kontrollera motviktsbalansen men är en snäppet större variant av sin syskonmodell. Vi tog duon på en testrunda och fann en rad användbara finesser.

STATIVHUVUD Vätskedämpat videohuvud
PLATTA 504PLONGRL, 14 cm lång snabbplatta
MOTVIKTSVIKT 4–12 kilogram
MAXBELASTNING 12 kilogram
LUTNING -70 grader / + 90 grader
ROTATION 360 grader
VATTENPASS Belyst
KULA 100-millimeters halvkula, anpassad för stativhuvudet
ARBETSTEMPERATUR -15 till +50 grader Celsius
MAX HÖJD 170 centimeter
MIN HÖJD 47 centimeter
TRANSPORTLÄNGD 89 centimeter
BEN Dubbelrör av aluminium, flipp-lås, mitt-triangel, spikfötter med gummiskydd
VIKT Stativhuvud: 2 250 gram, 545B, stativ: 3 700 gram, totalvikt med 100-millimeters halvkula: 5 980 gram
PRIS Endast huvud: cirka 6 790 kronor, N12 + 545B: 10 399
DISTRIBUTÖR Tura Scandinavia, www.turascandinavia.com

De senaste åren har det kommit några olika nyheter på stativfronten, en front där man vid en första blick inte tror att det finns något att förändra. Det är väl bara tre ben med ett dämpat huvud? Men det finns nog mycket som går förbättra, som vilket material som används eller vilka former benen har. Sachtlers och Vintens nya Flowtech-system är exempel på hur formen kan ändras för att förbättra ett stativ.

Gitzo har lyckats förändra sättet man kan använda ett gimbalhuvud för DSLR-kameror med långa teleobjektiv. GHFG1 är deras första gimbalhuvud, och det är även byggt för videofotografer. Det har en videoarm och det är dämpat i både tilt och panorering för att få mjuka videorörelser, dämpningen släpper så fort du rycker i kameran, så den hindrar inte hastigheten för stillbildsfotografer. Andra nyheter de senaste åren är det stativhuvud vi har testat i några dagar – Manfrottos nya videohuvud Nitrotech N12.

NITRO SOM I KVÄVE

Nitrotech N12 är ett huvud för kameror och utrustning från fyra till tolv kilogram och har en kvävekolvmekanism för att på ett exakt sätt kontrollera motviktsbalansen. N12 är en större version av det något äldre N8-huvudet. Namnet Nitrotech har det fått för att det är en kvävegasbehållare i stativhuvudet. Siffran N12, eller N8 som på det mindre huvudet, visar maximal lastvikt på huvudet. 

Det paket vi hade tillgång till var N12 och trebensstativet 545B med mitt-triangel och en mjuk väska. Väskan kan man inte säga så mycket om annat än att den var väl tilltagen och det var inga problem att få ner stativet i den. Väskan har en stor ficka på insidan för kamera-platta och stativarm. Fickan kan även rymma andra tillbehör. Den är vadderad för att skydda stativ och stativhuvud, och med stativ i var det inte svårt att hitta balansen i väskan, vare sig på axeln med axelremmen eller när vi bar den i handtagen. 

Vi tyckte det var bra att det stativ vi fick testa hade mitt-triangel, eftersom vi föredrar det. Men Manfrotto Nitrotech N12 finns även att köpa i paket med Manfrotto 545GB, som har golvplatta i stället, eller tillsammans med enkelbensstativet Manfrotto 536 i kolfiber utan vare sig mitt triangel eller golvplatta.

FÖRSTA INTRYCK

Det är ett stort stativ, vilket vi insåg redan när vi fick leveransen. Men som tur var var det inte så stort som kartongerna gav intrycket av. Hopfällt är det cirka 89 centimeter långt och väger nära på sex kilo. Nyttolasten för denna kombination – stativ och huvud – är från fyra till tolv kilo. Huvudets maxbelastning är alltså tolv kilo och stativet klarar upp till 25 kilogram.

De kameror vi testade huvudet med håller sig långt under marginalen på tolv kilo, och tyvärr även under den lägre gränsen. Vi hade bland annat en Canon XF400, en kamera som vi testar för en kommande artikel. Och så använde vi stativet vid en inspelning då vi hade en Ikan-telepromter för iPad tillsammans med Nikon D850 med ett Nikon 24-70mm f2,8 på stativet. Totalvikten på det ligger nog nära den nedre fyrakilosgränsen. Trots att våra testkameror inte var tänkta för detta stativ tror vi att vi kan ge stativet en rättvis bedömning. Det vi efter testet vet är att det gick att ställa in motvikten så det kändes smidigt även med de lättare kamerorna.

MÅNGA FINESSER

Nivelleringsbubblan/vattenpasset är belyst vilket underlättar när du vill ställa stativet i våg i mörker eller dåligt ljus.

Nitrotech N12-huvudet har 3/8-tums EasyLink-fästpunkter för montering av en extern bildskärm eller andra tillbehör. Kameraplattan är 14 centimeter lång vilket gör att det finns goda möjligheter att justera balansen genom att skjuta den framåt eller bakåt. Med plattan följer ett stort antal skruvar, både 1/4-tumsskruvar och 3/8-skruvar, och en platta med extra pigg på för att hindra rotation av kameran på plattan.

Nivelleringsbubblan/vattenpasset är belyst vilket underlättar när du vill ställa stativet i våg i mörker eller dåligt ljus. Lampan för belysningen tänds och släcks med ett tryck på luckan för det lilla litiumbatteriet.

När det gäller kvävekolvsmekanismen för att ställa in motvikten, dröjde det ett tag innan vi räknade ut hur det fungerade och åt vilket håll vi skulle vrida den lilla ratten som pekar framåt. Men när vi väl lyckades var det inte längre några problem att ställa in rätt motviktsbalans. Huvudet var då mycket följsamt vid både panorering och tilt, och det stannar kvar i tiltat läge. Du behöver inte tänka på att låsa tiltfunktionen när du släpper stativarmen.

Stativhuvudet har ett platt basfäste med 3/8-tums standardgänga. Detta gör att det går att sätta huvudet på många olika stativ, riggar, sliders eller kranar. I paketet med stativ medföljer en 100-millimeters halvkula anpassad för just detta huvud.

Stativet i vårt test, Manfrotto 545B, klarar en hög maxbelastning och är utrustad med en teleskopisk mitttriangel. Fördelarna med mitt-triangel kontra golvplatta är att det lättare går att placera stativet i ojämn terräng och i trappor. Vi föredrar stativ med mitt-triangel framför golvplatta, men tycker samtidigt att det kan vara svårt att snabbt fälla ihop stativet med mitt triangel. Det kan vara för att vi vant oss vid att använda stativ utan vare sig golvplatta eller mitt-triangel. För oss skulle alternativet med kolfiberstativet Manfrotto 536 vara ett bättre val. Manfrotto 545B har spikfötter med gummiöverdrag och fötterna kan användas i Manfrottos olika stativdollys.

ATT ANVÄNDA

När det gäller användning är vårt enda negativa intryck vikten på stativet. Vid transport i väskan var det dock inga problem. Men när vi bar det utan väskan på axeln en längre sträcka önskade vi att det varit lättare. Något som var mycket lätt, i en annan betydelse, var hur man satte dit kameran på stativet. Du behöver inte skjuta in stativplattan bakifrån i stativhuvudet, utan sätter dit den rakt uppifrån, med lite lutning eller snett från sidan. Den låser sig automatiskt och du kan säkra den ytterligare.

Att lossa den gör du nästan lika enkelt. Med högerhand på två spakar låser du upp och med vänster hand lyfter du kameran. För att ändra tilt eller panoreringsmotståndet vrider du enkelt de olika vreden. Det vill säga de vred som känns igen från andra stativhuvuden Den kontinuerliga motvikten ställer du in genom att lätt dra ut den främre spaken och skruva ratten åt det ena eller andra hållet, detta släpper in eller ut gas i själva motviktssystemet. Vrider du på vredet för motviktsbalansen kan du själv se hur det mekaniskt antingen trycker ner eller släpper upp cylindern i mitten av stativhuvudet. Det var här det dröjde ett tag för oss att förstå hur det fungerade. Vi vred som vanligt på de övriga reglagen på stativet och tyckte att allt blev värre. Men när vi väl förstod hur det låg till tyckte vi det var mycket enkelt att använda.

Vi testade också stativets rörlighet och balans tillsammans med vår Nikon D500 och Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5,6E ED VR. Men det testet gjorde vi bara i vår studio. Huvudet stannade kvar i vilket läge vi än lämnade det, med tiltfriktionen helt lös och trots att vi även här hade ett för lätt kamerapaket för Nitrotech N12.

SAMMANFATTNING

Vårt totala intryck av detta stativ är positivt. Vi konstaterar dock att det hade gjort sig bättre med en större kamera på, eller så hade Manfrotto Nitrotech N8, ett videohuvud med samma teknik för en belastning från noll till åtta kilo, passat vår utrustning bättre.

Det mindre huvudet har en basdiameter på 75 millimeter i stället för 100 millimeter, vilket gör att även stativen för det blir mindre och lättare. Har du en större kamera, större än en till exempel Sony PXW-FS7 II, med stora objektiv och många tillbehör till din kamera, då är det N12 du ska välja. För oss hade Nitrotech N8 varit bättre. 

MINUS

  • Tungt stativ

  • Skramlar i väskan

PLUS

  • Lätt att fästa kamera

  • Belyst vattenpass

  • Stadigt stativ

  • Stannar i tiltat läge

PRODUKTNYHET: Korrigera högtalarna med Waves

PRODUKTNYHET: Korrigera högtalarna med Waves

PRODUKTNYHET: Minikonverterarduo från AJA Video Systems

PRODUKTNYHET: Minikonverterarduo från AJA Video Systems