TEST: Sennheiser Memory Mic

TEST: Sennheiser Memory Mic

Kompetent ljudinspelning för flera applikationer

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Det finns i dag många olika sätt att få bra ljud till sin telefon. Men en produkt som skiljer sig från mängden är Sennheisers Memory Mic. Vi tyckte därför att det var på sin plats att ta den för en testrunda.

I dag kan du sätta en riktad mikrofon direkt eller med kabel i hörlursingången eller lightning-kontakten på en iPhone. Eller så kan du använda en myggmikrofon i samma uttag. Märken som Röde (SmartLav+), Sennheiser (MKE 2 Digital), IK Multimedia (iRig PRO Duo), Zoom (U-22), med flera, tillverkar allt ifrån trådbundna myggmikrofoner, till ljudkort för att koppla ljud med XLR-kontakt till din telefon. En tillverkare, Samson, har även mottagare för trådlös överföring från mygga eller handmikrofon (Go Mic Mobile).

Sennheisers Memory Mic är kanske inte en produkt för filmindustrin eller större tv-produktioner, men med tanke på vad den klarar av och den kvalitet du får på ljudet är den fullt användbar för professionella användare för jobb där det inte går att komma med en stor videokamera. Till exempel nyhetsinslag, eller där reportern arbetar ensam och med sin telefon som redskap, vloggar eller inspelning av föreläsningar och annat.

Memory Mic passar vloggare som filmar sig själva med telefon. Hur långt bort man än är från telefonen blir ljudet bra.

FÖRSTA INTRYCK

Det vi såg framför oss när vi öppnade förpackningen var en liten, vit sak. Inte mycket att ha, tänkte vi. Men skenet kan bedra, brukar man säga, och aldrig har vi upplevt att det stämmer mer än när det gäller Memory Mic från Sennheiser. Den lilla vita marshmallow-liknande saken visade sig vara en kompetent ljudinspelare.

Den är av plast, men känns ändå rejäl. Mikrofonen i den är en rundupptagande kapsel, liknande de som finns i Sennheisers myggmikrofoner. På ovansidan sitter ett skydd för mikrofonen. På ena långsidan sitter på- och av-knappen, och på undersidan finner vi USB-C-ingången som används för att ladda det inbyggda batteriet. På baksidan har Memory Mic ett magnetfäste för att fästa enheten i kavajslag, skjortficka eller där det passar bäst.

På baksidan sitter en magnetklämma för att fästa Memory Mic i ett rockslag, en skjortficka eller där det passar.

I ANVÄNDNING

Memory Mic är ingen trådlös mikrofon i bemärkelsen att den använder Bluetooth eller wi-fi för att konstant sända ljudet till telefonen. Det Memory Mic gör är att spela in ljudet kontinuerligt för att, när du synkar den med telefonen via Bluetooth och Memory Mic-applikationen och Bluetooth, bara föra över det ljud som synkar med dina klipp. Du kan spela in flera klipp innan du synkar.

När du startar en session, med telefonen och Memory Mic parade, har de båda enheterna en synkroniserad inspelningsklocka, en gemensam tidkod kan man kanske kalla det. Därför spelar det ingen roll hur långt bort telefonen är från Memory Mic, oavsett radiotrafik där du är, eller hur många stopp och start på inspelningen du gör på din telefon.

Applikationen för att styra Memory Mic finns för Android eller iOS.

Vi testade Sennheiser Memory Mic i olika miljöer, bland annat genom att sätt den på vår son som sprang omkring i huset och pratade. Även när han sprang in i rum i huset där det redan var fullt liv och andra som pratade högt tog mikrofonen upp hans röst tydligt. När vi var utomhus tog mikrofonen upp vår röst. Mikrofonkapseln är rundupptagande och av samma modell som de myggmikrofoner Sennheiser har för professionellt bruk. Om mikrofonen klarar kraftigare vindar vet vi inte, vi var aldrig ute i blåsigt väder. Men vanlig bris och ljudpuffar från rösten var inga problem.

När du är klar med inspelningen håller du Memory Mic nära telefonen och synkar ljudet med inspelningen. Inte nog med att den synkar ljudet. Vill du dessutom ha lite miljöljud med har applikationen en mix-funktion. Där du enkelt väljer nivå på miljöljudet, inspelat med mikrofonen på din telefon. Eller med någon av de tillbehör som finns för detta ändamål. När synkningen är klar och mixningen är klar exporterar du filmfilen till din bildbank i telefonen.

När man synkat ljudet efter inspelning kan man göra en mix av det ljud som spelas in på telefonen direkt och det ljud som spelats in på Memory Mic. Därefter kan man exportera filmen.

Den totala tiden är begränsad till fyra timmar. Att tänka på är att du kan para ihop en Memory Mic per telefon.

SAMMANFATTNING

Vi har fått låna Memory Mic av Sennheiser från slutet av oktober 2018, och när vi skriver detta är det februari 2019. Och med tanke på tiden tror vi att vi har bildat oss en god uppfattning om produkten. Är det något vi kan rekommendera andra att köpa? Ja, om du använder din smarta telefon för att filma eller spela in ljud då är detta en produkt som du bör titta på, och det oavsett om det är för privat eller kommersiell användning. Använd den när du gör produktpresentationer på YouTube, när du vill komma ihåg en föreläsning, när du filmar intervjun, eller när dina barn åker skidor och du inte hinner ikapp dem.

Vi tycker att Sennheiser har lyckats riktigt bra med sin Memory Mic, men ser också framtida potentialer i konceptet. Om vi fick önska något från Sennheiser skulle det vara en Memory Mic med en liten 3,5mm-kontakt för att kunna koppla in en vanlig mygga och dölja Memory Mic i fickan. Olika färger på den skulle också vara bra att ha, kanske ett tillbehörs-kit med nya ”skal” i olika färger?

TYP Inspelningsenhet för smarta telefoner, myggmikrofon
MIKROFON Kondensatormikrofon, rundtagande
MAX LJUDTRYCK (vid 1 kHz) 119 dB SPL
SIGNAL/BRUS 28 dB(A) SPL           
FREKVENSOMRÅDE LJUD 100 – 20,000 Hz
BLUETOOTH Ja, 4.1 och senare
WI-FI 802.11 b/g/n
FREKVENS 2,4 till 2,4835 GHz
USB Typ C (för laddning av interna batteriet, 5V, 500 mA)
STRÖMKÄLLA Internt batteri, Li-Polymer laddningsbart 3,7 V DC, 360 mAh
BATTERITID 4 timmar
LADDNINGSTID 70 % laddning: 1 timme, 100 % laddning: 2 timmar
APPLIKATION Memory Mic, systemkrav: Android: version 5.1 eller senare, iOS: version 10.2 eller senare
STORLEK OCH VIKT 51 x 37 x 16 mm, 30 gram
PRIS: 1 860 kronor inklusive moms
DISTRIBUTÖR: Sennheiser Nordic, www.sennheiser.se

MINUS

Saknar ingång för mygga
Finns endast i vit färg

PLUS

Smidig och liten
Bra ljud
Lättanvänd

PRODUKTNYHET: Shures nätta Twinplex-serie är här

PRODUKTNYHET: Shures nätta Twinplex-serie är här

REPORTAGE: Nordisk Film Bio, Uppsala

REPORTAGE: Nordisk Film Bio, Uppsala