BRANSCHNYTT: SoundCop Consulting nominerade under Mondo Awards

BRANSCHNYTT: SoundCop Consulting nominerade under Mondo Awards

Svensk representation under prestigefylld gala på Prolight+Sound 2018.

Under årets upplaga av Prolight+Sound i Frankfurt, Tyskland arrangerade den brittiska tekniktidningen Mondo dr en spektakulär gala i på mässområdet. Här uppmärksammades tekniska innovationer och prestationer från fjolårets gång, allt uppdelat i en rad olika kategorier. Och i kategorin House of Worship hittade vi svensk representation i form av Jacob Julin, ägare av SoundCop Consulting vars firma utförde en ljudinstallation i Maria Magdalena kyrka i Stockholm.

Installationen hamnade bland de fyra slutliga nominerade, som gjorde upp om den ärofyllda förstaplatsen. Tyvärr räckte det inte riktigt hela vägen, då amerikanska E2i:s ljusinstallation i den Knoxville-baserade Faith Promise-kyrkan drog det längsta strået. Men samtidigt är detta ett stort erkännande, och ett kvitto på ett väl utfört arbete, tycker Jacob när vi träffar honom efter galan.

Beskriv din känsla när du blev nominerad.

– När jag blev nominerad blev jag extremt förvånad. Till en början var vi totalt tolv nominerade, och jag visste inte förrän nu i kväll att vi var nere till fyra. Så, egentligen var det först nu som jag började hoppas. Lite besviken är jag, så klart, men samtidigt enormt glad över att vi kom så här långt.

Vad fick du för intryck av motståndet den här kvällen?

– De var ganska olika från vad vi har gjort, och på vissa sätt större installationer. Vår var nog mer finstilt, skulle jag säga.

Och om vinnaren i er kategori, vad skiljer deras installation från den ni har gjort?

– Vi har ju jobbat i en gammal, klassisk kyrka, och den kyrkan de har arbetat i är en helt annan. Det var en mer frireligiös kyrka, och installationen var lite mer show-ig, såg det ut som.

Vilket är ditt bästa minne från installationens gång?

– Då måste jag nämna två saker. Först och främst: att starta riggen. När man har skruvat med något så länge och äntligen får sätta i gång det och höra resultatet, är det naturligtvis en jättekick. Den andra saken är arkitekten vi hade, Calle Althoff, som var otroligt rolig att jobba med. Han lade sig på en sådan detaljnivå att varenda liten högtalarkabel är dragen i specialbyggda kopparrör. Det var på en extremt fin nivå hela vägen.

Maria Magdalena kyrka

I videon där du berättar om installationen i kyrkan berättar du att ni blev helt knäckta av utrustningen från d&b audiotechnik, utveckla.

– Det var första gången vi hörde ett pelarhögtalarsystem i den storleksordningen som faktiskt lät som ett PA på riktigt, och inte som en liten pelarhögtalare. När man har en sub med sig i det här systemet går det alldeles utmärkt att till exempel ha en liten popkonsert på en lagom nivå. Det levererar fullt frekvent på ett bra sätt.

Vad betyder det för er att ha blivit nominerade till Mondo Awards?

– SoundCop Consulting är ett så litet företag. Vi är två personer, jag och Joakim Hammar, och vi är i början av vår installationskarriär, kan man säga. Detta är vår första stora installation som vi gör, så det betyder ju massor, naturligtvis. Det är ett jätteerkännande eftersom vår idé är att bara göra saker som vi tror på till hundra procent själva, och att strunta i jobben som vi inte tror på till hundra procent.

Vad händer härnäst?

– Vi har precis avslutat en installation i Gustav Vasa kyrka, och har två kyrkor på gång men som jag ej kan nämna. Sedan kommer festivalsommaren där vi kommer konsultera med både festivaler och arenakonserter.

Passa på att ta ett besök till Maria Magdalena kyrka i Stockholm snarast, tycker vi. 

INTERVJU: Bengt Grewin, belysningsmästare (Vår tid är nu)

INTERVJU: Bengt Grewin, belysningsmästare (Vår tid är nu)

BRANSCHNYHET: Interlite utsett till Distributor of the Year

BRANSCHNYHET: Interlite utsett till Distributor of the Year