UTE NU: Monitor Juni (IP, Kontribution & Distribution)

UTE NU: Monitor Juni (IP, Kontribution & Distribution)

Vi gör ett besök hos bland andra svenska Kanal 75 och Intinor, och de internationella giganterna på Grass Valley och Sony. 

Hur upplever svenska Kanal 75 moderniseringen av sin studio i Stockholm? Och vad säger IP-giganterna Sony och Grass Valley om den IP-standardiseringprocessen? I vårt juninummer kan du få perspektiv från bägge sidorna av Atlanten kring det högaktuella ämnet. Är du dessutom på jakt efter ett finessrikt videohuvud och stadigt stativ bör du läsa Jonas Nimmersjös test av Manfrottos Nitrotech N12 och 545B.

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Jochen Günther

MÄSSREPORTAGE: PROLIGHT+SOUND 2018

Mässduon Prolight+Sound och Musikmesse lockade i år till sig totalt 90 000 besökare från 152 nationer. Inuti mässhallen väntade 1 803 företag från 56 länder. Monitor gjorde sitt årliga besök på ljud- och ljusmässan mellan den 11 och 13 april och summerar visiten med ett nyhetssammandrag.


Foto: Peter Fredberg

Foto: Peter Fredberg

REPORTAGE: FRÅN SDI TILL IP

"För ett drygt år sedan beslutade Kanal 75 att flytta till nya lokaler och bygga upp ett nytt produktionscenter. Målet var att bygga ett betydligt modernare och effektivare sådant än deras tidigare center – och i det nya produktionscentret är i princip allt IP-baserat. Kanal 75:s interna system som grafik, playout, switchar, redigering, ljud, med mera, kommunicerar och skickar nu video över nätverk via NDI och Dante." – Peter Fredberg


Daniel Lundstedt och Roland Axelsson Foto: Johannes Oscarsson

REPORTAGE: DIREKT ÖVER INTERNET FRÅN UMEÅ

"Marknaden för att sända video blir större och större i takt med att tekniken blir tillgänglig för fler och fler. Intinor i Umeå utmärker sig med lösningar som används både av stora spelare som SVT och MTG samtidigt som sportklubbar sänder lokala matcher. Styrkan ligger i att kunna sända över internet oavsett förbindelsens kapacitet." – Johannes Oscarsson


Foto: Grass Valley

REPORTAGE: DET FÖRNÄMLIGA MED IP

"Det är en ung bransch och den rör sig snabbt framåt. Grass Valley tillhör redan veteranerna inom IP Live och har utfört stora projekt åt Canal+, Arena TV och BBC Wales. Vart är branschen på väg? Och vad är det som driver på den just nu? Monitor tog upp detta och mycket mer med Mark Hilton." – Michael Dee


Foto: NEP Australia

REPORTAGE: STANDARDISERING OCH HÅRDTESTNING

"Sony utför ett omfattande arbete vad gäller implementeringen av IP Live, inte minst då inom branschorganisationen IP Live Alliance. Under det gångna året har Sony ställt sig bakom två standardiseringar och fördjupat sitt samarbete med Cisco." – Michael Dee

 


Foto: Claes Helander

REPORTAGE: DRÖNARUTBILDNINGEN I LJUNGBYHED

"Vill du hänga med i utvecklingen och bli en av framtidens certifierade drönaroperatörer – och kanske driva ditt eget drönarföretag? Då kan utbildningen till kommersiell drönaroperatör vara något för dig." – Peter Fredberg


Foto: Jonas Nimmersjö

TEST: MANFROTTO NITROTECH N12

"På test i detta nummer är Manfrottos senaste videohuvud Nitrotech N12, ackompanjerat av trebensstativet 545B. N12 har likt föregångaren N8 en kvävekolvsmekanism för att kontrollera motviktsbalansen men är en snäppet större variant av sin syskonmodell. Vi tog duon på en testrunda och fann en rad användbara finesser." – Jonas Nimmersjö

PRODUKTNYHET: Arris nya utgåva av Unit Bag mer anpassningsbar än tidigare

PRODUKTNYHET: Arris nya utgåva av Unit Bag mer anpassningsbar än tidigare

REPORTAGE: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

REPORTAGE: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg