REPORTAGE: Intinor, Umeå

REPORTAGE: Intinor, Umeå

Direkt över internet från Umeå

Text & foto: Johannes Oscarsson

Marknaden för att sända video blir större och större i takt med att tekniken blir tillgänglig för fler och fler. Intinor i Umeå utmärker sig med lösningar som används både av stora spelare som SVT och MTG samtidigt som sportklubbar sänder lokala matcher. Styrkan ligger i att kunna sända över internet oavsett förbindelsens kapacitet.

Daniel Lundstedt (t.v.) är Nordic Sales Manager på Intinor och Roland Axelsson är grundare och vd.

Det finns väldigt många produkter som fungerar bra över privata nät med dedikerad kapacitet då ingen felkorrigering krävs. Vår styrka är att man kan sända över internet och våra lösningar sköter felhantering och sådant, säger Daniel Lundstedt som är Nordic Sales Manager på Intinor.

På industriområdet Ersboda i Umeå, granne med Sveriges Television, huserar Intinor. Företaget sprang ursprungligen upp från personal som arbetade på Teracom samt från Luleå Tekniska universitet där man arbetade med digital-tv och senare knoppade av en utvecklingsverksamhet för videoströmning över internet.

– Nu är det bara jag som är kvar från starten, berättar Roland Axelsson som är vd och fortsätter:

– Sedan starten har vi alltid varit oberoende. Vi är inte ägda av någon annan i branschen, utan det är vi som grundade företaget som äger det. Sedan har vi några kompisar och andra som har gått in med pengar, men vi vill inte liera oss med någon annan partner utan vara oberoende.

Mycket av företagets tillväxt sker ute i Europa efter femton års verksamhet i Sverige. I dagsläget har Intinor sin mesta verksamhet i Umeå men har en person anställd i München för europeisk försäljning och tanken är att där ska bli en till samt öppna ett formellt kontor. Från början gjorde företaget mycket konsult- och utvecklingsarbete åt andra, exempelvis arbetade man mycket med distributionssystem för närradio åt Darub i Piteå.

– Tidigare distribuerades radiosändningarna via telefonsladd till en mast för vidare utsändning innan man gick över till sändningar över IP, berättar Roland som då också tog fram lösningar för taltidningsdistribution åt Teracom där inlästa tidningar tidigare sänts ut till synskadade över FM på natten – även där handlade det om att ersätta ett gammalt analogt sätt att distribuera material. Nu är det Intinors egna produkter som är huvuddelen av verksamheten.

Produktportfölj för sammankoppling

Intinor har i dag sju produkter i sin egen portfölj för sändningar över internet.

– Vi har två serier av produkter, där en serie är för de som bara gör webb-tv och inte har hårdare broadcastkrav. Tidigare har den hetat Direkt-länk 300-serien och varit billigare än 400-serien för broadcast. De nya heter 500 och 600, finns i både mobilt- och ryggsäcksutförande, och de gamla rackmodellerna behåller sina namn även fast de får nya funktioner med vår senaste mjukvara, berättar Daniel Lundstedt som återkommer till nyheterna senare.

Blir förbindelsen dålig anpassar mjukvaran sig efter de nya förutsättningarna och strävar efter att hålla högsta möjliga, levererbara kvalitet.
— DANIEL LUNDSTEDT

– Vi filar på produkten några veckor till innan den börjar skickas till kunder. Den svarta rackmonterade Direkt-länk 400 för att sända över internet, med motsvarande gröna Direkt-mottagare som tar emot sändningen från internet och levererar video- och ljudutgångar. De två produkterna skapar en länk över ett nätverk, ofta det öppna internet men även interna nätverk, med olika protokoll och felkorrigering av signalen. Blir förbindelsen dålig anpassar mjukvaran sig efter de nya förutsättningarna och strävar efter att hålla högsta möjliga, levererbara kvalitet, säger Daniel.

Företagets blå låda, Direkt-router, buffrar och sänder vidare video samtidigt som den kan spela in, mata ut SDI-signaler, koda om till olika format och leverera en flerbildsvy av inkommande strömmar till en videoutgång.

– Och så har vi ISS, ett system för statistik och övervakning i form av en sorts hanteringssystem på webben, berättar Roland som visar hur man kan få en överblick över ett större system av sändare/mottagare och sedan fjärrstyra enskilda enheter.

ISS låter Intinor och kunder övervaka status på hela nätet av sändare och mottagare.

– På så sätt kan man snabbt ringa in och hantera fel som uppstår. Det kan vara att någon ringer in och säger att de bara har svart bild, och så kan vi logga in och se att det kommer in svart bild på ingången. En annan gång kan man se att det är bild hela vägen men blir svart efter vår kedja eller att de sänder till fel mottagare. Med hjälp av det här systemet kan man snabbt ringa in felet och det är väldigt viktigt, särskilt när det är live och bråttom, säger Roland.

Ingår det då alltså ett supportavtal när man köper utrustningen från er?

– I Norden hyr vi nästan alltid ut utrustningen och då ingår det att vi hjälper kunderna med det de vill göra, säger Daniel.

– På Intinor hjälps vi åt med att lösa det här, framförallt på kontorstid men också på kvällar och helger. Vi har inget joursystem ännu eftersom vi lovar kunderna support på kontorstid och annan tid är det “best effort” – när någon ringer på supportnumret helgtid är det troligen någon som svarar men det är inte garanterat, fortsätter Daniel som berättar att de erbjuder möjlighet att boka in supportpersonal som standby inför viktiga engagemang.

I Norden hyr Intinor ut apparaterna men i Europa och andra länder säljer man utrustningen.

– När man köper kräver vi att man tecknar minst ett års support och då ingår managementsystemet. Sedan väljer en del att inte förnya avtalet och då får de försöka klara sig utan, berättar Daniel.

Vad ser ni annars för fördelar med att hyra ut gentemot att sälja?

– Det är lätt att komma igång med grejerna utan en stor investering, och det ger en slags trygghet att eftersom avtalet bara löper på ett år så vet de att vi kommer att både göra bra produkter och ge bra support, för annars säger de upp avtalet, säger Daniel och fortsätter:

– Samtidigt så är det ju jätteskönt att få intäkter som tickar in hela tiden även månader då det inte tickar in nya affärer. Det är också ett sätt att få betalt för supporten som annars är väldigt svår att ta betalt för. Det är lite svårare att få kunder som köpt grejer att betala för support eftersom de ändå förväntar sig att det ska fungera.

– Samtidigt finns det en fördel med att sälja utrustning; om en kund inte betalar i Sverige ringer man Kronofogden eller åker och hämtar tillbaka utrustningen, men vad gör vi i Rumänien när någon inte betalar sin årshyra? Vi har några som hyr i Europa men det är mer undantagsfall, berättar Daniel som också pekar på rent företagsekonomiska skäl:

– Från början lade vi mycket pengar på produktutveckling och för varje leverans får vi ligga ute med mycket pengar. Pengarna kommer in långsamt vilket gjorde att vi hade problem med likviditeten från början. Nu är en del utrustning avskriven men tickar ändå in pengar!

Offentliga nät för stora och små

Större bolag kör mycket med satellit och fiber där kostnaderna är irrelevanta, men ska man distribuera hockeyallsvenskan eller innebandy har vi konkurrenskraftiga lösningar.
— ROLAND AXELSSON

Normalt går sändarna över det vanliga publika internet och kräver inte dedikerade linjer – det är essensen av Intinors utveckling. Intinor har kunder som MTG, TV4 och många fler broadcastbolag samt produktionsbolag – oftast mindre bolag som söker effektiva och smarta lösningar.

– Större bolag kör mycket med satellit och fiber där kostnaderna är irrelevanta, men ska man distribuera hockeyallsvenskan eller innebandy har vi konkurrenskraftiga lösningar, säger Roland som också lyfter fram både webb-tv och seminariesändningar ur kundportföljen där sporten växt stort:

– De senare åren har den mesta webb-tv:n blivit e-sport med Dreamhack, gfinity, ESL – de har väldigt många fler strömmar än de andra. Travsport kommer också stort eftersom man vill kunna sända andra länders travsport för att spela, och det får inte kosta jättemycket att skicka – det här är kunder som hållit på länge och sänt tv länge över fiber eller satellit vilket de kan avveckla nu och minska kostnaderna men få samma kvalitet och säkerhet – över internet, fortsätter Roland. Även längre ner i ligorna sänds fler och fler matcher, ofta bakom betalväggar.

E-sport som direktsänds blir en större och större marknad för videoproduktion. Här syns Direkt-länk och Direkt-router.

– Där går man också tillbaka till att det ska vara enkelt att använda; ju längre ner i divisionerna desto färre professionella och ju fler glada själar som egentligen jobbar med nåt annat, säger Daniel. Det ställer också krav på att utrustningen är enkel att handha och väldigt driftssäker då det inte alltid är tekniker som arbetar med den.

Både Roland och Daniel är eniga om att företaget både fyller en roll för mindre produktioner och större organisationer; även high end-produktioner börjar titta på sätt att bli mer kostnadseffektiva jämfört med satelliter och fiber. De mindre produktionsbolagens förmåga att göra och sända bra produktioner börjar flåsa de stora bolagen i nacken och Roland och Daniel ser behov för de större att förändra sitt arbetssätt. Inte minst här kommer nästa generation av företagets produkter in.

Nordisk bro mellan rikena

I fornnordisk mytologi är Bifrost den regnbågsbro som förbinder Asgård med Midgård. I Intinors värld är Bifrost den senaste mjukvaran för att förbinda sändare och mottagare med varandra, med stort fokus på felkorrigeringen av signalerna: 

– Jag vågar inte ännu säga att vår felkorrigering är bäst men det är ambitionen. Vi kan hantera mycket saker som kan gå fel på internet utan att det blir störningar, berättar Daniel.

Man har även arbetat mycket med redundans för att kunna skicka signalen över flera förbindelser parallellt, om något händer.

– Om man väljer att köra på fast förbindelse och det verkar fungera, vill man kanske bara ha viss redundans på 4G och systemet kör ljudet på 4G men hela videon på det fasta. Skulle någon snubbla på nätverkskabeln så kommer ljudet fram hela tiden med fryst bild tills mottagaren rapporterat till sändaren att det är något som hänt, och då kan sändaren modifiera sändningen för att klara leveransen. Det gör systemet automatiskt utan att någon behöver justera något manuellt, säger Roland.

Med sändare på ryggen

– Under fyra år har vi tänkt, samlat in
information och valt ett företag som utvecklar den nya produkten åt oss hårdvarumässigt, säger Daniel när han presenterar deras nya ryggsäckssändare.

– Under fyra år har vi tänkt, samlat in information och valt ett företag som utvecklar den nya produkten åt oss hårdvarumässigt, säger Daniel när han presenterar deras nya ryggsäckssändare. Den gamla hårdvaran hade ett 4G-modem med möjlighet att lägga till två stycken till, medan den nya sändaren normalt kommer med två modem och kan uppgraderas till hela åtta bondade 4G-modem. Dessutom finns Wi-Fi som en bonuslänk, och några fler nyheter: 

– Den mobila sändaren som vi haft tidigare låter en del vilket stör i kyrkor och på föreläsningar, men den nya är helt fläktlös, berättar Roland och fortsätter med att berätta varför man prioriterat att också bygga in två HDMI och två SDI till skillnad från den gamla där det fanns antingen två SDI eller en SDI och en HDMI.

– Det är väldigt bra, för ibland vill man skicka två olika strömmar och ibland vill man växla mellan två strömmar. För många kunder har behovet växlat från dag till dag mellan SDI och HDMI, så nu täcker vi alla behov, menar Daniel.

– Det här blir en mer homogen hårdvarulösning och inte ett hopplock, säger Roland.

För många kunder har behovet växlat från dag till dag mellan SDI och HDMI, så nu täcker vi alla behov.
— DANIEL LUNDSTEDT

I stället för en dedikerad display som satt i en kabel utanför ryggsäcken (och konstant slets sönder vilket krävde utbyte) styr man nu med en app som Codemill i Umeå har byggt efter Intinors API – ett gränssnitt i mjukvaran som låter andra program prata med ryggsäckens mjukvara. Tack vare att de tidigare byggt gränssnittet har de egna mjukvaruutvecklarna inte behövt engagera sig i app-bygget. API:n gör också att kunderna kan bygga egna schemaläggningar som styr Intinors utrustning:

– Vi har flera kunder som använder det i sina studior och kontrollrum för att starta och stoppa strömmar. I sina verktyg kanske de trycker på en knapp, men det gör flera saker i våra apparater, berättar Roland, och Daniel poängterar att han inte sett någon konkurrent som har en sådan lösning med öppna API:er:

– Traditionellt sett har vi varit väldigt öppna mot att integrera med kunders andra system; vill kunder ta emot från våra sändare men även konkurrenters sändare har vi varit villiga att hjälpa dem med det. Vi tror på att hjälpa kunderna efter deras behov och att det gynnar oss på lång sikt även om det kanske gynnar konkurrenter på kort sikt.

– Jag har heller inte sett någon som gör både premium-encoders och ryggsäckar, routers, och så vidare – vi har väldigt mångsidiga produkter, säger Daniel.

BRANSCHNYHET: Audico förvärvar Electrosonic AB

BRANSCHNYHET: Audico förvärvar Electrosonic AB

BRANSCHNYHET: Karolinska Universitetssjukhuset förbättrar arbetsflödet med VoIP-plattform

BRANSCHNYHET: Karolinska Universitetssjukhuset förbättrar arbetsflödet med VoIP-plattform