INTERVJU: Fredrik Wideman, Bellalite

INTERVJU: Fredrik Wideman, Bellalite

”I dag är det bara fantasin som sätter gränserna.”

Text & foto: Peter Fredberg

Vi träffar företagets tekniske säljare Fredrik Wideman som tar oss på en rundtur i deras showroom i Västra Frölunda bland högpresterande produkter som varit viktiga i komplexa projekt.

Få företag kan nog hävda att allt startade med ett av de enklaste rock’n’roll-ackorden av dem alla. Ett E som dessutom slogs an av Angus Young från det då mer eller mindre okända australiensiska bandet AC/DC. När klubben Barbarella öppnade dörrarna 1971 i Växjö blev den skådeplats för legendariska konserter med storheter som Thin Lizzy, Procol Harum, Status Quo, The Animals och många fler. På 70-talet låg ljusbranschen minst sagt i sin linda. På Barbarella hade de en scenstrålkastare och några röda lampor över dansgolvet, det var allt. Men på kontinenten hade utvecklingen börjat gå framåt och efter ett antal studiebesök så stod det klart att ett bra ljus var ett måste för att kunna hävda sig i framtiden.

Inför hemresan från studiebesöken packade grundaren Leif Lundgren omsorgsfullt resväskorna fulla med Pinspots, några PAR 36 samt svepljus och en styrenhet för lamporna över dansgolvet. Nu skulle Barbarella bli bäst på ljus. Ryktet gick snabbt och när andra diskotekägare besökte Barbarella imponerades de ordentligt. Men vart kunde de få tag på egen ljusutrustning? Inga problem. Leif hyrde en folkabuss och flera inköpsrundor genomfördes i Europa där bussen snabbt fylldes med projektorer, effekthjul, sweepers och andra effekter som hörde till den tidens psykedeliska mode.

Barbarella + ljus – Bellalite

I dag har Bellalite skaffat sig en marknadsledande position inom professionell belysning och scenutrustning. De är även en stark aktör inom belysning till bostäder, hotell och offentlig miljö.

Bland kunderna återfinns bland annat elinstallatörer, elektriker, elgrossister, ljussättare, teatrar, uthyrningsföretag och eventföretag som arrangerar konserter. Bellalites utrustning finns även representerade hos lampaffärer och i specialbutiker. De har även en hel del egen näthandel som blir allt viktigare eftersom konkurrensen är stenhård i branschen. Det som efterfrågas är kostnadseffektiva lösningar med högsta möjliga kvalité och möjligheten till kreativ styrning för att kunna skapa helt unika miljöer. Design, funktion och hållbarhet med bibehållen kvalité, helt enkelt.

Bellalite sköter även underhåll, service och garantireparationer på utrustningen de levererar i sin egen serviceverkstad.

I Bellalites väl tilltagna showroom i Västra Frölunda möter jag Fredrik Wideman, som började komma i kontakt med ljus under sin DJ-karriär i början på nittiotalet.

– Några år senare jobbade jag i en DJ-butik, där vi både sålde och hyrde ut ljud och ljus, säger Fredrik. Det var väl egentligen där jag började jobba med professionellt ljus på allvar. 2007 började jag på Limelight som sedan blev en del av Bellalite, där jag i dag jobbar som teknisk säljare. För att kunna ge våra kunder bästa möjliga service är alla som jobbar hos oss väldigt flexibla och mångsidiga när det kommer till våra yrkesroller. I dag är vi totalt 26 stycken som jobbar här. Utöver vårt säljkontor och showroom i Västra Frölunda så har vi ett likadant i Stockholm. Vårt huvudkontor ligger i Växjö. Teamet består av tekniska säljare, kundtjänst, ekonomi, logistik, service, inköp och även en marknads- och e-handelsavdelning.

En av våra styrkor är att vi inte bara ser oss som en grossist.
— Fredrik Wideman

Bellalite har i dag två olika inriktningar på sin verksamhet. Big Black för professionell belysning och SLV, som tidigare hette Big White, för miljö- och inredningsbelysning. I och med att de har dessa båda affärsområden så kan de erbjuda ett brett sortiment och unika lösningar åt sina kunder.

– Big Black är ett väldigt stort affärsområde för oss och det är i det vi har vår grundverksamhet. Där levererar vi professionell belysning inom bland annat scen, teater, museum, arkitektoniska projekt och till annan typ av offentlig miljö som kan behöva kreativ ljussättning.

Det som kan skilja belysning på museum och arkitektonisk belysning från en scenbelysning är att den kan vara mycket mer komplext när det kommer till styrning, och att det kan vara fler moment och parametrar att ta hänsyn till.

– I vissa fall kanske belysningen ska styras av en kalenderfunktion, eller så vill kunden ha en egen touch-display där hen kan välja mellan olika förprogrammerade program. Det kanske låter konstigt, men desto enklare vi gör det för kunden att sköta det hela, desto mer komplext blir det att ordna fram en lösning.

SLV-avdelningen är också väl tilltagen med ett brett sortiment av belysning med allt från utomhusbelysning till bordslampor. Deras produktkatalog är på hela 866 sidor och täcker de flesta belysningsbehov en kund kan tänkas ha. Skulle någonting mot förmodan saknas, ser de till att snabbt ta fram en lösning.

– Det är väldigt kul att även ha SLV-avdelningen, för det ger oss en sådan bredd. Vi kommer också i kontakt med kunder som i sin tur kan generera uppdrag för Big Black-sidan. Blir uppdraget mer komplicerat så vet kunden att vi kan lösa det. Vi jobbar hela tiden parallellt med båda inriktningarna, som är lika viktiga för oss. Big Black är störst i kronor och ören, men när det kommer till antal orders är SLV störst.

Tillsammans löser man behovet

– En av våra styrkor är att vi inte bara ser oss som en grossist. Tack vare vår spjutspetskompetens och samlade kunskap inom både SLV och Big Black kan kunden tryggt ha oss som ett stöd när det kommer till teknik. Vi kan tillsammans gå igenom vilka produkter de behöver och vilken typ av lösning som passar just dem bäst. Det är väldigt kul för oss och väldigt uppskattat av våra kunder.

Tillverkaren Soraa levererar bland de bästa LED-ljuskällorna som finns. Med enormt bra färgåtergivning är de en väldigt populär tillverkare hos Bellalites kunder.

Bellalite har valt ut sina varumärken med stor omsorg för att verkligen kunna leverera det bästa som finns på marknaden. I dag representerar de bland annat varumärken som Robe, Anolis, Prolyte, Avolites, Lumen Radio, ADJ, Elation, Soraa, Segula, LEE och Rosco. Fredrik har själv två klara favoriter.

Förutom ljus levererar Bellalite olika typer av styrningsmöjligheter. Alltifrån det enkla till betydligt mer avancerade system.

– Helt klart det tjeckiska företaget Robe, som levererar rörliga scen- och teaterarmaturer. De är väldigt innovativa och har blivit världsledande på bara sex, sju år och de håller en extremt hög teknisk nivå och kvalité. I Göteborg finns den andra favoriten, Lumen Radio som gör produkter för att kunna skicka trådlös DMX. De är också otroligt innovativa och duktiga på det de gör, sedan är det klart att det är kul med den lokala anknytningen. Dessa två tillverkare har lite extra allt, helt enkelt.

Teamet strävar hela tiden efter att ligga långt fram och snappar alltid upp den senaste teknikutvecklingen på mässor och workshops. De går också regelbundet på utbildningar kring de produkter de levererar och läser igenom alla nya regelverk som kan påverka deras verksamhet.

– Det kan handla om allt från tross-konstruktioner till ljuskällor som ska utgå enligt EU-direktiv.

Även när det kommer till de tekniska lösningarna så har det hänt mycket kring ljuskällor på senare år. Det är också mycket DMX just nu, men nätverksstyrning via IP från exempelvis en iPad kommer också stort, så det är mycket att hålla reda på. Men allt detta är väldigt utvecklande och det är våra kunder som hela tiden driver oss att ligga i framkant. Stöter vi på någonting som vi inte kan eller är obekanta med, ser vi till att ta reda på mer och lära oss.

Utöver att sälja teknik så sköter Bellalite även underhåll, service och garantireparationer på utrustningen de levererar i sin egen serviceverkstad.

– Det är en väldigt viktig tjänst som våra kunder uppskattar enormt. Och även om en armatur är fem år gammal så kan den ha varit ganska dyr i inköp. Om den då gått sönder eller tappats i golvet så vet kunden att hen ska kunna få professionell hjälp. Det är en ganska stor del av vår verksamhet i dag.

Olika kunder, olika uppdrag

När det var dags för Stora Teatern i Göteborg att uppdatera sin ljusrigg så skulle de bland annat skaffa in en hel del rörligt ljus. Fredrik höll i en demonstration av Robe LED Wash 600s och 1200s för Joel Karlberg, ljusmästare på Stora Teatern. Efter den var Joel övertygad om att Robe uppfyllde alla kriterier och beställde LED Wash 800 osedda. 

– Jag tror att de är en bra och solid investering. Dessutom har Bellalite exemplarisk och mycket effektiv service och det var också en avgörande faktor i valet av rörligt ljus, säger Joel Karlberg.

Ett annat spännande uppdrag var när teamet var med och skapade en stor mobil scen på Mall of Scandinavia. Där byggdes en stor fontän på 15 meter i diameter och när de ska hålla specialevent så vill de ha möjligheten att ha en scen ovanpå fontänen.

– Denna minst sagt speciella lösning skapade vi i samarbete med en av våra återförsäljare. Utmaningen var bitvis extrem, för vi skulle konstruera scenen samtidigt som hela köpcentret fortfarande byggdes. I vanliga fall skulle man inte konstruera något liknande innan själva lokalen var klar, speciellt inte när den ska stå över en fontän, och det handlar om millimeterprecision. Att det sedan var kort om tid gjorde inte att uppdraget blev enklare, men vi löste allting till invigningen och resultatet blev väldigt bra.

Just nu jobbar Bellalite en hel del med olika projekt som handlar om arkitektonisk ljussättning. Där levererar de bland annat ljuslösningar från Anolis, som är den arkitektoniska delen av Robe. I vissa av dessa projekt har de även involverat Lumen Radio och deras trådlösa DMX-styrning.

– Det har också blivit en hel del uppdrag som handlar om att exempelvis lysa upp parker och skapa speciella miljöer utomhus. Då är det mycket att tänka på när det kommer till styrning och armaturer som ska fungera under tuffa förhållanden.

Det är deras kunder som styr i vilken fas de kommer in i ett projekt. De kan bli tillfrågade redan i föreskrivande led för att ta fram en unik lösning och ta ett helhetsgrepp kring projektet åt kunden.

– Just själva vägledningen åt en kund är en väldigt intressant och utmanande del av jobbet. Men det är faktiskt inte så sällan som vi kommer in relativt sent i ett projekt. Att få uppdraget att hitta både den bästa tekniska och logistiska lösningen på relativt kort tid blir alltid en utmaning. Där spelar vår erfarenhet, produktkännedom och breda sortiment in, så det löser vi utan problem. Det är genom dessa utmaningar som vi växer som företag.

SLV-avdelningen är inriktad på miljö- och inredningsbelysning både för privat och offentlig miljö. Och när det kommer till antal orders är SLV störst.

Spännande ljusteknik på gång

– Det som händer nu är att LED-tekniken utvecklas enormt snabbt och att den blir allt bättre. Det gäller både när det kommer till kvalitén på ljuset och att samtidigt kunna leverera en bra färgåtergivning. Där har det hänt väldigt mycket på kort tid. Tillverkaren Soraa har seglat upp och kan leverera bland de bästa LED-ljuskällorna som finns att få tag på med en enormt bra färgåtergivning. Det är speciallampor som används när det ska vara extremt bra ljus, så de jobbar vi väldigt mycket med. En av grundarna av Soraa vann faktiskt Nobelpriset för sina framgångar inom LED-tekniken, vilket borde borga för bra kvalité.

Fredrik tycker självklart att fler borde fundera kring de fantastiska möjligheter som finns med kreativ ljussättning.

– I dag är det bara fantasin som sätter gränserna. Med ljusets hjälp kan man verkligen ändra karaktär på en plats eller lokal och framkalla en mängd olika känslor. Det går att göra mycket mer än vad de flesta faktiskt tror. Tänk lite utanför boxen och slå en signal, möjligheterna är fantastiska, avslutar Fredrik.

INTERVJU: Kristian Bergström, ljusmästare

INTERVJU: Kristian Bergström, ljusmästare

NAB 2017: Lawo debuterar Ruby, mc²96 och moduler till V__matrix

NAB 2017: Lawo debuterar Ruby, mc²96 och moduler till V__matrix