REPORTAGE: Arri Alexa Mini lf, Camera Nordic, Oslo

REPORTAGE: Arri Alexa Mini lf, Camera Nordic, Oslo

Fullformat i kompakt formfaktor

Text & foto: Anders Olsen

Sedan Arri lanserade Alexa Mini LF på NAB i Las Vegas i år har responsen så här långt varit positiv. I kameran har man bland annat stuvat in 4,5 K Alexa LF-sensor, 12-volts strömmatning, extra strömutgångar, en ny Codex Compact Drive, samt en ny högkontrasts HD-sökare. Vi var inbjudna till Camera Nordics lokaler i Oslo där Arri för första gången presenterade kameran för den skandinaviska marknaden.  

Släppet var efterlängtat och kom heller inte som en överraskning. Förlagan, Alexa Mini, kom ut för fyra år sedan och har sedan dess behållit positionen som en av de mest populära kamerorna för spelfilmer, påkostade reklamfilmer, musikvideor, med mera. Mycket på grund av sitt kompakta format, som gör att den kan riggas på drönare, gimbals och annat där de större varianterna tar för mycket plats och blir för tunga. Och det är något som är i linje med den tekniska utvecklingen där mer och mer avancerad teknik pressas in i allt mer kompakt design. Samtidigt som kvaliteten ökar avsevärt.

Storformatssystemet LF lanserades under fjolåret tillsammans med Alexa LF och Arris Signature Prime-objektiv. Och nu är systemet här i form av Mini LF, som också lovas vara en utmärkt partner till Alexa LF.

Designen har gjort att några helt nya produkter har introducerats in för att ersätta tidigare produkter. Men sett till det stora hela det är den här kameran kompatibel med de flesta Arri-tillbehör, så som objektiv, grepp, och annat.

Solid och kompakt

Arris kameror används i olika (och ibland mycket hårda) väderförhållanden och är därför byggda för att hålla. Dessutom utsätts samtliga för ett hårda stresstest innan de lämnar fabriken. Kamerakroppen är tillverkad i kolfiber och hanterar ett temperaturspann som sträcker från minus 20 grader Celsius till plus 45 grader. Alexa Mini LF har samma dimensioner som Alexa Mini, bortsett från föregångarens förvaringsfack på kamerans vänstra sida.

"Saknar motstycke"

Arri hävdar att man har skapat den perfekta kombinationen av en storformatsbildsensor och en kompakt förpackning, där ett av målen med Alexa Mini LF har varit att den ska vara en perfekt B-kamera. Och då som ett komplement till Alexa LF.

Storleken på sensorn är 36,70 x 25,54 millimeter, något som är lite större än fullformat, och ger en maximal upplösning på 4,5 K (4 448 x 3 096). Och den har tre interna, motoriserade FSND-filter (ND 0.6, ND 1.2 och ND 1.8).

Arris Mark Dolley säger att sensorns naturliga färgbalans, behagliga hudtoner och låga brus saknar motstycke och gör den lämplig när man arbetar med HDR och WCG.

Ergonomiskt sett har den några extra kontakter, inkluderat 12 volt och 24 volt för tillbehör, en ny 6-pins ljudkontakt, inbyggda mikrofoner och förbättrad Wi-Fi.

Sex knappar finns på kontrollsidan, där kameran och sökaren har var sin egen låsknapp. Åtkomsten till inspelningsmediet, samt VF- och TC-kontakter, har också gjorts smidigare.  

Lagring med framtidsfokus

Lagringsmässigt nyttjar Alexa Mini LF enterabytesdisken Codex Compact Drive (SSD), som är framtagen med det kompakta kamerahuset i åtanke och med hjälp av en ny, nätt förpackad flashteknologi. Den hanterar ArriRAW och Apple ProRes och nyttjar dess totala upptagskapacitet på 960 gigabyte. Skrivhastigheten specificeras till upp till åtta gigabyte per sekund.

Formateringen av kameran görs i UDF-formatet för ArriRAW och ProRes. Därför kan både ArriRAW och ProRes bandas in på samma medium, utan att omformatering eller diskbyte behöver ske.

Man har tidigare introducerat Codex High Density Encoding (HDE), som är en ny teknologi som reducerar filstorlekar för ArriRAW med omkring 40 procent under nedladdning, eller i ett senare skede i arbetsflödet, utan att det ska påverka kvaliteten. Arri säger att den även kommer reducera lagringskostnader, förkorta överföringstiden och effektivisera arbetsflödet.

HDE är gratis att använda med Codex Capture eller Compact Drives, som är en öppen programvara med hög hastighet.

Arri säger att det här är en lösning man kommer att bruka i framtida kameror. 

Sökare med anor från storebror

Den nya sökaren till Alexa Mini LF, MVF-2, är lik storvarianten Alexa LF:s sökare, EVF-2. Den erbjuder samma högdefinierade OLED-skärm med hög kontrast, god färghantering och föregångarens okular. På den vägen lovar man optimal effekt av fokus, dynamiskt omfånf och färg på en och samma gång.

Som tillägg har MVF-2 en utfällbar skärm på fyra tum som kan visa antingen bilden eller kontrollmenyn. Och med i paketet finns en nbyggd objektivvärmare om man skulle få problem med damm och fukt, samt en inbyggd hörlurskontakt.

MVF-2 kan användas på kamerans båda sidor och kopplas fast via en CoaXPress VF-kabel, vars räckvidd sträcker sig upp till tio meter för fjärrmanövrering.

Ljus framtid

Att mer och mer kompakt teknik är framtiden kommer inte som en överraskning för någon. Och Mini LF är banbrytande på många sätt. Även om den kräver viss uppgradering i vissa avseenden, är kameran till stor del en enkel investering för de som har använt Arris kameror tidigare.

Som alltid är det marknaden som i slutändan avgör hur framgångsrik en ny produkt kommer att bli. Men med en relativt låg investeringskostnad ser det ljust ut för den tyska tillverkarens tillskott som nu har släppts lös på den europeiska marknaden.

En fördel som Arri påpekar är att de kan leverera kompletta system utan att i någon grad behöva förlita sig på tredjepartsleverantörer.

TEST: Chasing Innovation Gladius Mini

TEST: Chasing Innovation Gladius Mini

Proffsgluggar kommer i par

Proffsgluggar kommer i par