TEST: Chasing Innovation Gladius Mini

TEST: Chasing Innovation Gladius Mini

Undervattensfilm utan dykare

Text & foto: Martin Leisborn 

Efter att ha erövrat luften tar tekniken oss nu även åt andra hållet. Undervattensdrönare dyker upp på marknaden och dyker ner i havet med en kamera för dig, allt till ett pris som blir allt mer överkomligt. Men är de något för proffsen? 

Det är bara några år sedan som luftburna och kameraförsedda drönare blev vanligt bland vanliga fotografer och filmmakare. Det som känts som fantasier och ouppnåeliga bildvinklar var nu möjligt för under 20 000 kronor, väl värt pengarna för även de mindre produktionsbolagen.

Nu kommer nästa steg – undervattensdrönarna. För vem hade väl drömt om att kunna skicka ner en kameraförsedd robot och plåta högkvalitativa bilder och filmer på djupt vatten, oavsett temperatur.

Vi är fortfarande i början av utvecklingen men en pionjär på området är Chasing Innovations Gladius Mini som kostar runt 14 000 kronor plus moms och kan simma ner till 100 meters djup samtidigt som den plåtar och filmar. Detta måste vi testa! 

FÖRPACKNING

Gladius kommer i en kartong av högsta kvalitet. Den här förpackningen är inget man slänger i återvinningen. Tänk iPhone/iPad men större och ännu mer välplanerad. Formskuret skum med sammetsliknande yta och välformade fack för varje del, stor som liten. Det här andas kvalitet, i alla fall så här långt.

Självklart levereras Gladius med huvuddelarna som själva drönaren, basstation, fjärrkontroll och laddare. Men i lådan finns även ett antal överraskningar, extrasaker som vid närmare eftertanke behövs, men som andra tillverkare kanske hade låtit användaren fixa själv. Exempelvis extra gummiproppar, reservdelar och en förstklassig handduk att låta drönaren vila på eller torka av med i naturen, mycket bra.

Nästa del i utrustningen är väskan, som kan bäras som en ryggsäck. Även denna del visar sig överstiga alla förväntningar. Den är av god kvalitet, har en avdelning för drönaren och kabeln, en separat för delarna som inte får bli blöta, plus ett fack för surfplatta. Den är vattentät och har formskurna skumhållare för samtliga delar som bör vara med. Det följer även med påsar att stoppa in huvuddelarna i för att skydda emot vattendropp eller stänk under eller efter användning. Helt enkelt toppen. Bra gjort, Chasing Innovation.

DELARNA

Det som utgör själva drönarutrustningen är först och främst drönaren själv, Gladius, en gul 38,5 x 22,6 x 13,8 centimeter stor undervattensrobot som drivs med fem olika propellrar, eller ”thrusters” som de kallas, och inbyggt batteri. Den väger in på 2,5 kilogram och är utrustad med en 1/2,3” CMOS-kamera, f3,0 fast bländare, ISO 100–3 200 och som klarar stillbilder i 12 megapixel i JPEG och DNG.

Den filmar video i MP4 och upplösningar mellan 1080p och 4K (3840 x 2160) och bildfrekvenser mellan 30 och 120 fps för FHD och enbart 30 för 4K. Kameran har ett fast fokus och bithastighet ligger på upp till 60 Mbit/s. Du kan se på din mobilskärm vad som händer och en hel del telemetridata, samt att du kan livesända till upp till tre andra mobila enheter samtidigt, och livestreama på internet. Det går även utmärkt att ansluta VR-goggles via HDMI. Detta är lovande.

Till skillnad från moderna luftdrönare har Gladius ingen inbyggd kamerastabilisering alls, varken gimbal eller elektronisk sådan, vilket ger lite farhågor gällande hur stabilt videomaterialet kommer att bli. Det lär visa sig när vi sjösätter den. Däremot har drönaren två inbyggda LED-lampor som är dimbara och har en fast färgtemperatur på 4000–5000 K och CRI-värde på 80. Hur bra de funkar kommer också att visa sig väl i vattnet.

Basstationen är en liten gul låda som ska vara kvar på land, eller i båten. Den skickar styrsignaler ner till drönaren som simmar under vattnet och tar emot kamerasignalerna från den. Vi är från luftdrönarvärlden vana vid trådlös uppkoppling, men eftersom det inte är möjligt genom vatten måste en kabel löpa mellan basstationen och drönaren. Kabel finns i längder på 50 och 100 meter men kan förlängas med mer. Allt fotomaterial sparas med full kvalitet i drönarens inbyggda minne, men det går även att spela in på ett micro-SD-kort i basstationen, fast tyvärr enbart i proxykvalitet.

Fjärrkontrollen är också gul och har en hållare för mobil eller surfplatta. Tyvärr måste hållaren med sin arm skruvas på och tas isär för varje gång drönaren ska packas upp och packas ihop. Det hade varit trevligare om den kunde fällas ihop som en DJI Mavic-fjärr. Men väl uppmonterad fungerar den fint. På den finns själva styrkontrollerna, start- och stoppknapp för drönarkameran, hjul för styrning av drönarens vinkel i vattnet och dimning av lamporna, samt knappar för val av Wi-Fi-frekvens och djuplås. Den är som en förenklad version av en luftdrönares fjärrkontroll. Däremot väger den nästan ingenting och två av knapparna sitter lite halvlöst och skramlar, vilket känns mer som leksakskvalitet.

Mobilen/surfplattan kommunicerar med bassationen via Wi-Fi, och fjärren i sin tur med mobilen via Bluetooth. För att få det hela att funka ska du alltså ha egen mobil eller platta och appen Chasing Mini installerad på den.

Nu kan vi börja testa Gladius i praktiken. Vi ska se hur användarvänlig den är, samt vilka bild- och videoresultat den kan ge sin användare. Är detta en produkt för proffsen, eller mer en kul grej för konsumenter?

GLADIUS HOPPAR I PLURRET

Första startförsöket sker på skrivbordet och misslyckas. Gladius funkar inte. Enheten skickas tillbaka och en ny kommer inom några dagar. Den startar och nu kan vi börja. Första gången blir i badkaret hemma. Det funkar fint, men bilderna blir ju inte så värst intressanta. Nu är det dags för en riktig dykning i havet på västkusten. Vi tar oss ut till en ö i skärgården där vi kör den från land, och även från en båt. Det är lika kul som att köra drönare i luften och Gladius levererar bilder och film. Och nu kan vi summera upplevelsen.

Vad gäller praktisk användning är det väldigt lätt att lära sig köra Gladius, speciellt om man redan är van vid luftdrönare. Tack vare den praktiska väskan är allt med och det är lätt att packa upp och tillbaka utrustningen efteråt. Hela paketet med ryggsäcken väger lite drygt sju kilogram och är därmed inget att ta med som extrakamera på långvandring, men att ta med till en ö och i båt är inga problem.

Att drönaren är kabelbunden visade sig inte vara någon nackdel alls, den har inga som helst tendenser att trassla in sig, i alla fall inte när jag testade den. Det som var den största svårigheten med Gladius var i stället sjögräs som kom in i propellrarna och ideligen avbröt vidare möjligheter att operera den. Då var det väldigt bra att kunna dra in den i sladden, annars hade den blivit kvar där nere. Gladius är mycket känslig för sjögräs och bör därmed släppas ut en bit ut i vattnet eller direkt från båt.

STABILISERING

Bildmaterialet från en drönare är beroende av stabil kamera och bra manövreringsmöjligheter. Gladius har ingen kamerastabilisering, ingen gimbal. Däremot har själva drönaren det, medelst ett treaxlat gyro, accelerometer och kompass. Det gör att skrovet inte guppar omkring hur som helst. Med övning kan det bli hyfsat bra även utan gimbal.

Något jag saknade var möjlighet att köra Gladius i sidled. För så fort du hittat ett objekt driver drönaren med strömmen och objektet försvinner ur bild. Fram, bak, upp och ner räcker då inte till. En väldigt bra funktion var dock tiltningsmöjligheten. Drönaren kan steglöst justeras att titta nedåt eller uppåt i upp till 45 grader och ändå köra vidare. Det gjorde att det gick att ta bilder uppifrån ner mot botten och nedifrån uppåt ytan, riktigt coolt.

BILDKVALITET

Nu tittar vi på bilderna från de dyk vi gjort. Här måste vi dock först göra en friskrivning till Gladius fördel, det ser ut som det gör här i våra vatten mellan öarna. Det är inte direkt något tropiskt korallrev och det är inte drönarens fel att vi inte hittade något bättre att plåta på. Det där kommer om den tas med till vackrare dykvatten.

Men att döma av de jag lyckades plåta tar den hyfsat bra stillbilder. JPEG-formatet funkar bra direkt ur drönaren, men DNG-filerna är ju ett slags raw och är mer bearbetbara. Dock upplever jag skärpan som lite mjuk, kanske beroende på att drönaren aldrig står helt still. Rörelseoskärpan skulle försvinna om den hade en gimbal.

Nu lägger jag in videoklippen i redigeringsprogrammet och kollar. Det är MP4 och oj, vilken trevlig överraskning. Mycket av materialet blev riktigt bra. Självklart hade det varit ännu bättre med raw-format men med en maskin i den här prisklassen är 4K MP4 helt okej! Det känns skarpt och välexponerat. Bilderna är lugnare och stabilare än jag väntat mig. Så länge inte jag själv gjorde en dålig manöver med spakarna ligger Gladius fint i vattnet och filmar på. Här känns dock att körning i sidled hade varit mycket önskvärt för att kunna följa ett objekt, till exempel en manet. Men det går ju att panorera drönaren höger-vänster och det funkar ju till en viss mån.

SLUTSATS

Gladius Mini är ingen ersättning för en dykare med professionell undervattenskamera, det går helt enkelt inte att jämföra varken kvalitet eller kontroll. Men för dem för vilka alternativet är att själv hoppa i med snorkel och en GoPro eller liknande i hand så är Gladius definitivt ett lyft. Med den kan du vara kvar på land och låta drönaren filma under ytan i upp till ett par timmar på ända ner till 100 meters djup, med inbyggda lampor.

Som i all naturfilmning krävs tålamod och många försök innan pangbilderna infinner sig. Men de kan absolut komma. För dem som behöver inspektera bryggor, pålar, båtskrov, eller kanske hitta fartygsvrak, utan att hyra in dykare är det en superpraktisk lösning.

Har du 14 000 kronor plus moms över och behöver kompletterande bilder till dina filmer så är det ett bra köp. Vill du ha ännu mer kontrollmöjligheter och bildkvalitet blir det till att välja ett dyrare alternativ eller vänta på kommande modeller. Utvecklingen går fort. 

TYP Undervattensdrönare
SENSOR CMOS
UPPLÖSNING VIDEO 3840 x 2160
SENSORUPPLÖSNING Video: 12 megapixel, stillbild: 4 000 x 3 000
VIDEOFORMAT MP4
STILLBILDSFORMAT DNG, JPEG
BILDRUTEHASTIGHET FHD: 30–120 fps, 4K: 30 fps
FLASHMINNE 64 GB
GRÄNSSNITT Wi-Fi
MAX. VERTIKAL HASTIGHET 2 meter per sekund
MAX. HORISONTELL HASTIGHET 2 meter per sekund
MAX ARBETSAVSTÅND 100 meter
DRIFTTID Upp till 120 minuter
STORLEK Höjd: 13,8 cm, bredd: 22,6 cm, djup: 38,5 cm
VIKT 2,5 kilogram
PRIS 14 000 kronor plus moms

PLUS

Superb ryggsäck

Lätt att lära sig köra och fota med

Bra inbyggda LED-lampor

Går ända ner till 100 meter djupt, eller 100 meter bort

MINUS

Begränsade fotograferingsfunktioner

Känslig för sjögräs i propellrarna

 

INTERVJU: Martin Hallberg

INTERVJU: Martin Hallberg

REPORTAGE: Arri Alexa Mini lf, Camera Nordic, Oslo

REPORTAGE: Arri Alexa Mini lf, Camera Nordic, Oslo